Agenda

Een betekenisvol leven

Deze workshop zit inmiddels vol en heeft een kleine wachtlijst. Wil je ook op de wachtlijst, stuur dan een mail aan imre@projectwisdom.nl

Gelukkig zijn, daar draait het om… toch?!

Intuïtief lijkt het aardig te kloppen dat gelukkig zijn de belangrijkste of misschien zelfs de enige waarde in een menselijk leven is. Zo stelt een beroemde filosofische gedachtegang dat al onze handelingen uiteindelijk terug te voeren zijn op de wens gelukkig te zijn. Als je maar lang genoeg doorvraagt waarom mensen doen wat ze doen, zo redeneren Plato, Aristoteles, en de Boeddhisten, dan kom je uiteindelijk uit bij het antwoord ‘omdat dat me gelukkig maakt’—en daar stopt je onderzoek. Die gedachte lijkt aardig te stroken met hoe veel mensen tegenwoordig vormgeven aan hun leven: in de moderne maatschappij van neoliberalisme en agendahedonisme staat het individuele geluk voor velen voorop.

In deze workshop nemen we deze gedachtegang kritisch onder de loep. Vertrekpunt is de opvatting dat een goed leven niet alleen om geluk, maar ook—of juist vooral—om betekenis draait en dat een focus op betekenis niet alleen goed voor onszelf maar ook voor de ander en de wereld om ons heen is. Aan de hand van filosofen (Charles Taylor, Susan Wolf, de existentialisten), psychologen (Abraham Maslow, Michael Steger), en existentiële psychotherapeuten (Viktor Frankl, Rollo May, Irvin Yalom) onderzoeken we hoe betekenis precies in elkaar steekt en waarom betekenis een plaats naast geluk verdient in onze rangorde van waarden—al was het maar omdat de obsessie met individueel geluk ons afsnijdt van het leed dat er buiten ons plaatsvindt.

In plaats van te theoretiseren over betekenis, gaan we in deze workshop ervaringsgericht en praktisch aan de slag. In oefeningen, meditaties, dialogen met andere deelnemers, en zelfreflectie onderzoek je hoe een betekenisvol leven er voor jou uitziet en welke manieren er zijn om meer betekenis in je leven te creëren. Daarbij worden grote existentiële thema’s als lijden, schuld, en onze sterfelijkheid niet geschuwd.

Derek van Zoonen promoveerde cum laude in de filosofie en is nu als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Oslo waar hij in een interdisciplinair team van psychologen en filosofen onderzoek doet naar geluk en het goede leven. Ook volgt hij een vierjarige opleiding in de mindfulness-gebaseerde, lichaamsgerichte psychotherapie. Hij houdt van bergen, kwetsbaarheid, psychedelica, koud water, en Socratische gespreksvoering.


Ik schrijf me in voor / I register for:

Een betekenisvol leven

Datum

15 dec 2023

Tijd

10:00 - 16:00
Astare

Plaats

Astare
Lange Nieuwstraat 10, Utrecht
Derek van Zoonen

Trainer(s)

Derek van Zoonen

Kosten

Donatiebasis